جزئيات جلسه طيب نيا و سيف با مجلس درباره تلاطم قيمت ارز

ساخت وبلاگ

بعد از رشد بيش از 500 توماني قيمت دلار طي دو ماه گذشته، رئيس کل بانک مرکزي در جلسه مشترک دولت و مجلس وعده داده که دلار در روزهاي آينده ارزان و تلاش مي‌شود قيمت آن‌ به 3800 تومان برسد.

 
به گزارش پايگاه خبري تحليلي فرزانگان اميدوار به نقل از ايسنا، به دنبال نوساني که اخيرا در بازار ارز با توجه به دلايل مختلفي که از سوي کارشناسان و بانک مرکزي اعلام شد اتفاق افتاد، سرانجام جلسه‌اي ارزي بين نمايندگان دولت و مجلس براي بررسي  عوامل افزايش قيمت ارز و همچنين ايجاد راهکارهايي براي ساماندهي بازار تشکيل شد.

برهمين مبنا،پاي رئيس‌کل بانک مرکزي و وزير اقتصاد را به پارلمان باز شد تا در حضور نمايندگان، از حال و هواي اين روزهاي بازار ارز و تمهيدات دولت براي آرامشِ بازار بگويند.

نوسانات نرخ ارز طي روزهاي گذشته پاي وزير اقتصاد و رئيس کل بانک مرکزي را به مجلس باز کرد و امروز در جلسه‌اي سه ساعته که در کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي برگزار شده، قرار بر اين شده که اقدامات کوتاه‌مدت و درازمدتي براي بازار ارز انجام شود تا از تکرار تجربه افزايش بي‌سابقه نرخ ارز جلوگيري شود.

در واقع، سيف و طيب‌نيا به جلسه با کميسيون اقتصادي مجلس آمده بودند تا بگويند که دولت بنا ندارد بيش از اين اجازه افزايش نرخ ارز را بدون حساب و کتاب دهد و بنابراين قرار است بازار با روش‌هاي اقتصادي مديريت شود.

ولي‌اله سيف، رئيس‌کل بانک مرکزي در اين رابطه گفته است که اين سفته بازان هستند که در شرايط کنوني بازار ارز ضرر مي‌کنند؛ اين در شرايطي است که در هفته‌هاي اخير بازار ارز تحت تاثير افزايش تقاضاي فصلي قرار داشته که در روزهاي اخير هم به اوج خود رسيد.

به گزارش مهر،او با اشاره به اينکه بانک مرکزي همواره تلاش مي‌کند در اين شرايط کمتر اظهارنظر کند و بيشتر به اقدامات عملي بپردازد، مي‌گويد: نرخ ارز واقعي کمتر از نرخ‌هاي فعلي است و سفته‌بازان و کساني که با هدف سود موقت خريد کردند، حتما خسارت مي‌بينند؛ چراکه نرخ ارز باز هم کاهش خواهد يافت و متغيرها و شاخص هاي اقتصادي اين موضوع را نشان مي دهد.

آن‌طور که پورابراهيمي- رئيس کميسيون اقتصادي مجلس- در رابطه با نتيجه جلسه امروز ارزي که در آن رئيس کل بانک مرکزي  و وزير اقتصاد هم حضور داشته اند توضيح داده، اين دو مقام مسئول وعده دادند که دولت براي کنترل بازار ارز ورود کرده و کاهش قيمت در روزهاي آينده ادامه خواهد داشت.

اين در حالي است که ظاهرا رئيس کل بانک مرکزي وعده داده که به دنبال کاهش قيمت دلار تا 3800 تومان هستند. اين اعلام سيف، در شرايطي انجام مي‌شود که کاهش نرخ دلار تا 3800 تومان هم به معني بازگشت به نرخ حدود دو ماه پيش نيست، چرا که روند صعودي نرخ دلار از حدود 3560 تومان در آبان‌ماه آغاز و تا بيش از 4150 تومان در روزهاي گذشته پيش رفته بود و حدود 600 تومان گران شد.

وي درباره معرفي فروشندگان عمده ارز به سازمان امور مالياتي هم مي‌گويد: اين سازمان از طريق مرکز اطلاعات حسابهاي بانکي، جابجايي ها و تراکنش هاي پرترافيک را کنترل مي‌کند تا مشخص شود آيا اين افراد اظهارنامه‌هاي خود را پرداخت کرده‌اند يا نه و اقدامات بعدي را انجام مي‌دهند.

به اعتقاد سيف، اگر حتي دلالان هم اين ارزها را بفروشند يا به اسم افراد ديگري معامله شود بازهم در حسابهاي بانکي قابل رديابي است و سازمان ماليات کارهاي خود را انجام مي‌دهد.

اما علي طيب‌نيا نيز در اين جلسه گفت: حداقل در اين مقطع زماني آثار افزايش درآمد ناشي از نرخ ارز براي دولت اصلا مطرح نيست و رئيس جمهور، ‌ وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه هيچ کدام به ارز به عنوان منبع درآمد نگاه نمي کنند.

وي مي‌افزايد: نمي گويم در بدنه دولت گرايشي به اين موضوع نيست؛ اما براي دولت بحث آثار درآمدي آن اصلا مطرح نيست. حداقل دولت آنقدر عقل سياسي دارد که در آستانه انتخابات با توجه به اهميت نرخ ارز براي مردم دنبال اين عامل نرود.

وزير امور اقتصادي و دارايي با بيان اينکه اثار تغييرات نرخ ارز بر شاخص‌هاي مهم اقتصادي از مهمترين و پيچيده‌ترين مباحث اقتصادي است و ديدگاه هاي متفاوتي هم در دنيا وجود دارد، گفت: به ويژه در کشوري مثل ايران که دچار بيماري هلندي اقتصاد بوده و آثار ان بر اقتصاد از اهميتي به مراتب بالاتر برخوردار است، تصميم‌هاي اقتصادي تاثيرپذير از مباحث سياسي هم هست.

وي گفت: برخورداري از درآمد سرشار نفتي اجازه نمي‌دهد که تورم بر نرخ ارز منعکس شود و هر وقت که اين فوران نرخ ارز با فروکشي مواجه شده، اين فنر به صورت شوک‌وار آزاد مي‌شود؛ هنر ما اين است که با اصلاحات اقتصادي اين مشکل بيماري اقتصاد را حل کنيم و اتفاقا ريشه و بنيان مشکل در دوران آرامش است.

طيب‌نيا گفت: به شرطي مي‌توانيم يک ثباتي در نرخ ارز برقرار کنيم که بتوانيم ريشه‌هاي تورم را درمان کرده، جلوي رشد نقدينگي را بگيريم، منابع رشد نقدينگي را که ناشي از ساختار نامتعادل بودجه دولت است و امکان سياستگذاري در روي نرخ راز را گرفته است را هم درمان کنيم.

در عين حال، محمدرضا پورابراهيمي، رئيس کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي نيز در اين جلسه گفت: براي مديريت وضع فعلي بازار ارز بايد در دو بخش حرکت کنيم، نخست بايد اقدامات کوتاه‌مدت براي خروج از شرايط فعلي و همچنين اقدامات درازمدت براي جلوگيري از تکرار تجربه افزايش بي‌سابقه قيمت ارز انجام شود که در اين جلسه دولت موظف به پيش بردن هر دو بخش به شکل موازي شد.

پورابراهيمي تصريح کرد: در اين جلسه دولت تاکيد داشت که دولت به موضوع کنترل بازار ارز وارد شده است و کاهش قيمت‌ها در روزهاي آينده ادامه خواهد داشت؛ اصلي‌ترين اقدام در بخش مديريت بازار ارز در دراز مدت تک نرخي کردن قيمت ارز با بهره‌گيري از سياست‌هاي متنوع اقتصادي نظير پيمان‌هاي دوجانبه بين جمهوري اسلامي ايران با کشورهاي مختلف براي تبادل ارزي و انجام معاملات و مراودات اقتصادي با پول محلي و همچنين مديريت ورود ارز به بازار و نحوه اختصاص منابع ارزي به بخش‌هاي مختلف است که در چارچوب اقدامات دراز مدت بايد پيگيري شود.

تغييرات کاهشي دلار در حالي اتفاق مي‌افتد که بانک مرکزي اعلام کرده است فروکش تقاضا تجاري و مسافرتي، مديريت آربيتراژ دلار آمريکا با کشورهاي همسايه، کاهش قيمت حواله درهم امارات، کاهش تقاضا احتياطي، سفته بازي و تبديل دارايي، افزايش فروش‌هاي ارزي و کاهش نرخ معاملات امروزي و فردايي از يک سو و افزايش عرضه ارز توسط بانک مرکزي را عامل کاهش قيمت و کنترل بازار اعلام کرده بود.

افشاگري خبرنگار اصلاح طلب...
ما را در سایت افشاگري خبرنگار اصلاح طلب دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : akusarevelayat1 بازدید : 192 تاريخ : دوشنبه 13 دی 1395 ساعت: 6:03